Viscelana osteopatija

Svrha visceralne manipulacije je da se opušti, harmonizuje i poveća proprioceptivnu komunikaciju u tijelu, kako bi se poboljšao njen unutrašnji mehanizam za optimalno zdravlje.
Visceralna manipulacija je fascijalna mobilizacija, specifična za organ, i zasnovana je na pretpostavci da je slobodno kretanje unutar tijela vitalno, a samim tim da će svako ograničenje štetno uticati na zdravlje. Ona tretira funkcionalnu i strukturalnu neravnotežu kroz cijelo tijelo, sa ciljem da utiče na mišićno-skeletnu, vaskularnu, nervnu, urogenitalnu, respiratornu, digestivnu i limfnu disfunkciju.
Visceralna manipulacija se oslanja na palpaciju normalnih i nenormalnih sila unutar tijela, sa specifičnim ciljem da podstakne normalan ton i pokrete, unutar i između unutrašnjih organa, njihovog vezivnog tkiva i drugih struktura tijela gdje je poremećeno normalno kretanje.
 
Korišćenjem preciznih ručnih tehnika, kao što su palpacija površne i duboke fascije, kao i mobilnost i spontana pokretljivost zasebnog organa, terapeuti mogu procijeniti kako se nenormalne sile prepliću, preklapaju i utiču na normalne tjelesne sile u radu.

Cilj visceralne manipulacije je da pomogne tijelu da se vrati u normalnu funkciju i da se na taj način uklone kompenzatorni simptomi, bez obzira odakle potiču, što dovodi do poboljšanog zdravlja i optimalnog funkcionisanja tijela.
 
Viscelarna osteopatija
„Kada je tijelo zdravo, organ ima fiziološko kretanje.“
Jean Pierre Barral, D.O.,
Na visceralno kretanje utiče upala. Tkiva unutar organa utiču na normalnu pokretljivost kada postanu upaljena. Prirodni proces izlječenja naših tijela uključuje lokalno ometanje vlakana normalnog tkiva koja se na kraju zamjenjuju s manje elastičnim vlaknima tkiva. Takvu upalu može stvoriti infekcija, trauma, operacija, ponavljajući pokreti, dijeta, toksini iz okoline, emocionalni stres i tako dalje.
Uzmimo na primjer operaciju, carski rez. Carski rez zahtijeva rezanje kroz trbušnu fasciju za pristup materici. Vezivno tkivo ili ožiljno tkivo koje zamjenjuje ovaj rez je manje elastično od tkiva koje je prethodno bilo tamo. Rano nakon porođaja, ožiljak carskog reza može biti osjetljiv, što može podstaknuti majku da se pomakne u položaj savijenog trupa. Na početku se to ne čini problematičnim, ali bi moglo dovesti do kaskade disfunkcija u budućnosti. Prenaprezanje tog fleksibilnog položaja trupa može stvoriti slabost i smanjiti potporu trbušnog mišića i ekstenzora leđa, što dovodi do bolova u leđima.

Pacijenti traže visceralnu osteopatiju za razne poremećaje koji utiču na sistem organa. Ovo uključuje:

  • Akutni poremećaji: trzajne povrede, povrede sigurnosnog pojasa i sportske povrede grudnog koša ili trbuha.
  • Poremećaji mišićno-koštanog sistema: somatsko-visceralne interakcije, hronična disfunkcija kičme, glavobolje i migrene, bol u perifernim zglobovima i išijas.
  • Bol koji se odnosi na postoperativno ožiljno tkivo, ožiljak nakon infekcije i autonomnost mehanizmi.
  • Probavni poremećaji: nadutost, zatvor, mučnina, refluks kiseline, gastroezofagealni refluks i disfunkcija gutanja, hijatalna hernija
  • Zdravstveni problemi žena i muškaraca: hronični karlični bol, endometrioza, dismenoreja, inkontinencija bešike, disfunkcija prostate, pomenuta bol u testisima, efekti menopauze
  • Pedijatrijski problemi: zatvor, gastritis, uporno povraćanje
  • Emocionalni problemi: anksioznost i depresija i post-traumatski stresni poremećaj.

Visceralna manipulacija takođe može da pozitivno utiče na raspoloženje i spavanje, što je dijelom povezano sa količinom serotonina, koji se povećava primjenom masaže, a za stvaranje hormona veliku ulogu igra i digestivni sistem.

Mišićni spazam se može opuštiti, čime se smanjuje ili eliminiše bol, kao i povećanje zglobne pokretljivosti. Sve u svemu, visceralna manipulacija ponovo uspostavlja sposobnost tijela da se prilagođava i vrati zdravlje i vitalnost.