Rehabilitacija djece

Dječija rehabilitacija predstavlja oblast fizikalne medicine koja podrazumijeva liječenje djece od novorođenačkog uzrasta pa do 18 godina starosti.  U našem centru imamo za cilj da otkrijemo i preveniramo stanja za koja se smatraju da mogu dovesti do odredjenih bolesti.

Naš tim stručnjaka iz više oblasti su najbolji u svom segmentu posla. Čine ga specijalisti iz oblasti Bobatha i Vojte, kao i dječiji psihoterapeut.

Neke od dijagnoza koje radimo su:
  • Povrede koštano-mišićnog sistema
  • Deformiteti kičmenog stuba ( skolioza, kifoza, lordoza), grudnog koša, stopala i koljena
  • Odstupanje i kašnjenje u psihomotoričnom razvoju, cerebralna paraliza, Daunov sindrom, autizam.
  • Lezije perifernih nerava
  • Porođajne povrede - tortikolis, pleksus brahijalis
  • Rad sa dječijim psihoterapeutom se sastoji u sledećem:
  • Psihološka stručna pomoć pri savladavanju stereotipa kod djece sa autizmom i Daunovim sindromom.
Tehnicka pomoc u pogledu obezbedjivanja pristupa obrazovanju i obrazovnom podsticanju djece sa težim i teškim tjelesnim smetnjama,umjerenim intelektualnim smetnjama, težim do teškim govorno-jezičkim smetnjama i autizmom.

BOBATH TERAPIJA

Bobath terapija je individualna terapija kako to svako dijete i zahtijeva, pa prvo što radimo je ostavljanje vremena za upoznavanje vašeg djeteta. Postavljamo puno pitanja, slušamo Vaše brige i saznajemo što Vi i Vaše dijete želite postići.

Zatim pažljivo posmatramo kretanje djeteta. Ne samo kako se kreću, već i kvalitet kretanja na temelju našeg iskustva. Tražimo specifične razloge koji sprečavaju dijete da radi ono što želi i identifikujemo druge probleme kojih možda niste svjesni.

Uključivanje roditelja važan je dio terapijskog procesa i Vi ćete biti uključeni cijelo vrijeme. To vam daje dovoljno vremena za raspravu o određenim dilemama i postavljanje pitanja.

Radeći na ovaj način, kreiramo plan liječenja za dijete koji zajedno riješava sve njegove potrebe. To može uključivati:

- Fizioterapiju

Da biste smanjili ili povećali tonus mišića, poboljšali pokretljivost zglobova, kontrolisali držanje tijela.

- Radnu terapiju

Pomoć u zadacima koji poboljšavaju nezavisnost, poput oblačenja, hranjenja, držanja olovke.

- Govorna i jezička terapija

Razviti načine komunikacije i pomoći pri gutanju i hranjenju.

Igra je važan dio Bobath terapije pa kroz nju pokusavamo uključiti dijete i omoguciti mu što bolje funkcionisanje kroz svakodnevne aktivnosti.

Roditelji sjede na svakoj terapijskoj sesiji kako bi naučili tehnike i strategije. To omogućuje nastavak napretka kod kuće. Naši terapeuti mogu Vam dati i praktične savjete o prilagođenoj opremi i pomagalima za kretanje kao i obučiti Vas baby handlingom tj. kako da radite i manipulišete sa djetetom kroz svakodnevne aktivnosti.
 

Please publish modules in offcanvas position.