Kiropraktika

KIROPRAKTIKA (SPINALNA I PERIFERNA MANIPULACIJA ZGLOBOVA)

Kiropraktika podrazumijeva ručno namještanje i manipulaciju kičme, pršljenova, velikih i malih zglobova i mekih tkiva. Postiže se kratkim i brzim potiskom uz zvučni fenomen (klik ili pop), nakon čega pacijent osjeti smanjenje bola i olakšanje. Pun efekat ove tehnike slijedi nakon nekoliko sati. Kiropraktika spada u manipulativne tehnike za koje se znalo prije više hiljada godina.
Spinalna manipulacija daje dobre rezultate kod:

  • Akutnih i hroničnih bolova vrata i ledja
  • Diskus hernija
  • Vrtoglavica
  • Glavobolje
  • Ukocenost vrata i ramenog pojasa
  • Išijalgije
  • Smrznutog ramena
 
Moderna kiropraktika danas spada u priznate integrativne medicinske postupke.
Glavni zadatak kiropraktičara je da uoči blok, da ga manipulativnom tehnikom otkloni a samim tim ukloni neuro-fiziološki problem na određenom nivou, pa da se nakon toga tijelu pruži mogućnost da započne prirodni proces samoizlječenja. Tijelo može djelotvornije regulisati proces samoizlječenja te poboljšati zdravlje ako se otkloni napetost iz nervnog sistema čiji stres uzrokuju subluksacije.

Subluksacija je pomjeranje pršljena, koje dovodi do tenzije u mišićima, ligamentima, diskovima i tetivama, što ometa normalan protok signala koji putuju kroz nervni sistem čoveka, djeluje iritirajuće na nervne korjenove i dovodi do bola ili neprijatnih senzacija na priferiji.

Bol i ograničen pokret predstavljaju glavne simptome koje kiropraktika uspješno riješava. Već na sam osjećaj nelagodnosti, ukočenosti ili povećanja osjećaja tenzije u bilo kom dijelu ledja, savet je da se pacijenti odmah jave jer se tada u relativno kratkom roku riješava problem. Kada ignorišemo bol i kada problem dugo traje, samim tim je i proces oporavka malo složeniji ali isto sa uspjesnim ishodom. Najbolji rezultat se postiže kombinacijom kiropraktike, spinalne dekompresije i fizikalne terapije kada je to indikovano.
Kiropraktika