Centar za skoliozu i ortofed metoda

Schroth metoda je jedinstveni koncept liječenja deformiteta kičmenog stuba. Trodimenzionalni pristup u rešavanju skolioze, pokazao je najbolje rezultate u konzervativnom tretmanu ovog upornog problema. Čitav koncept je nastao u Njemačkoj, na Asklepios klinici, gdje su metodu dugi niz godina razvijali i čuvali.

Djeca u odrastanju prolaze kroz faze naglog rasta i razvoja. Kod djevojčica taj period obično se odvija u zavisnosti od menarhe, kod dječaka prvi period naglog rasta bude izmedju 11-13 godine. Drugi period naglog rasta i razvoja bude smješten u periodu između 14-16 godine. Na osnovu Risserovog znaka mozemo preciznije utvrditi mogući rast.

Kako RASO efekat objašnjava, usled neravnomjerne raspodjele pritiska na tijelo pršljena, u toku perioda naglog rasta i razvoja dolazi do stvaranja asimetrije kako tijela pršljena tako i pojave klinastog diska.
Skolioze u principu u 80 % slučajeva nastaju idiopatski, ne zna se uzrok nastanka. Definitivno je da nepravilno držanje djeteta, naglašavanje oslonca na jednoj nozi, nošenje torbe na jedno rame samo dodatno negativno utiču na već prisutnu asimetriju. U principu uz skoliozu moze biti udružen deformitet Pes Planus - pad svoda stopala, ali ne postoji nijedna studija koja navodi da ravna stopala mogu isprovocirati nastajanje krivine.
Roditelji najčešće primijete kod djece nepravilno držanje, uz prisutnu denivelaciju ramena.

Skolioza kao deformitet se uvijek posmatra kroz 3 ravni. Pri kliničkom pregledu uzima se u obzir položaj stopala, Ahilovih tetiva, Valgus ili Varus položaj koljena, pozicija Ilijačnih kostiju, prominentan kuk, asimetrija trouglova stasa - Lorencov trougao, simetrija lopatica, denivelacija ramena, protrakcija i retrakcija ramena. U Adamsovom testu pretklona govoreći o pozitivnom testu, vidimo rebarni gibus na konveksnoj strani torakalne krivine ciji stepen rotacije mjerimo skoliometrom. Na konkavnoj strani u torakalnom dijelu uocavamo slabu stranu gdje su rebra u polozaju zarotiranom ka naprijed, a lopatica i rame u retrakciji. Pri većem stepenu pretklona u lumbalnom dijelu uočavamo lumbalnu prominencu i slabu tacku. Pregled još i radimo sa boka i prednje strane. Sa boka opet uočavamo kompletan položaj tijela, a ono što najčešće bude prisutno jeste "Flat back" izravnate fiziološke krivine kičmenog stuba uz hiperlordozu sakroilijačnog dijela. Sa prednje strane se uočava ventralna prominenca (ispupčenje rebarnog luka) nasuprot slabe strane, kao i ventralnu ravnu zonu nasuprot rebarnog gibusa.

Nakon detaljno izvršenog pregleda, preko svježeg RTG snimka odredjuju se svi potrebni parametri. Detaljnim dijagramom i Body blokovima predstavljamo način rešavanja prisutne skolioze.

Tretman se sastoji prvenstveno u uspostavljanju pravilne Schroth klasifikacije, na osnovu koje se određuje plan tretmana - korektivni položaji za prisutni deformitet. U tim položajima, kroz različite varijacije, primjenjuju se unilateralne vježbe uz pojačanje tenzija disanjem. Ovaj koncept skoliozu rešava trodimenzionalno i sa pravom se može reći da je Schroth najbolja metoda kojom se postižu zapaženi rezultati.