Centar za kičmu i sportske povrede

Endorfin Medical Center u sklopu svog centra za kičmu i sportske povrede pomoću najsavremenije tehnologije nudi rehabilitaciju usljed sportskih povreda i svih degenerativnih bolesti kičme, prevashodno stanja diskus hernije, vratne i lumbalne kičme.

Sagledali smo potrebu naših klijenata za otvaranjem centra za kičmu i sportske povrede zbog učestale pojave problema sa bolom u leđima kao i pružanjem profesionalne pomoći u rehabilitaciji sportista.

Ponosni smo na činjenicu da nam godinama unazad povrjerenje ukazuju naši sportisti. Stručan tim specijalista iz oblasti fizioterapije i rehabilitacije se posvećuje liječenju sportskih povreda kod sportista takmičara, profesionalaca, rekrativaca i ostale populacije na najvišem nivou uz pomoć dijagnostike i terapija najmodernijom medicinskom tehnologijom.

U našem centru za kičmu i sportske povrde od terapija nudimo:

- HILT (High intensity laser therapy) ili terapija laserom visokog intenziteta je metoda koja se primenjuje najmodernijim pulsnim laserom jedinstvene kombinacije snage od 20 W i talasne dužine od 1064 nm. Ova talasna dužina obezbjeđuje duboko prodiranje u tkivo i omogućava liječenje duboko smještenih mišićno – tetivnih i zglobnih patoloških stanja.

HILT terapijom postiže se smanjenje bolova, poboljšanje resorpcije izliva, smanjenje upala zglobova i stimulacija obnavljanja zglobne hrskavice.

HILT terapija je izuzetno popularna jer je bezbolna, deluje analgetski i već nakon prvog tretmana pacijent oseća momentalno olakšanje.

Kome preporučujemo terapiju HILT laserom?

HILT terapiju preporučujemo osobama kod kojih se javljaju sljedeće indikacije:
- Akutna i hronična bolna stanja
- Fibromialgija
- Bol u donjem dijelu leđa
- Mišićne lezije (rupture, istegnuća)
- Artroza i degenerativna oboljenja hrskavice
- Degenerativna promjena zgloba koljena – gonartroza
- Bursitis, sinovitis, epikondilitis
- Tendinitis i tenosinovitis
- Post-traumatski edemi i hematomi
- Sportske povrede

PRIPREMA za HILT terapiju laserom:

Prije same HILT terapije, neophodno je da posjetite naš Medical Center Endorfin radi konsultacija, na kojima ćemo tačno utvrditi vrstu problema kao i broj potrebnih tretmana

- Sofisticirani SUPER INDUCTIVE SISTEM - (SIS) magnet dizajniran je za liječenje bolnih neuro-mišićnih i zglobno-koštanih stanja. Intenzivno elektromagnetno polje pokreće akcioni potencijal i vrši depolarizaciju nerava, rezultujući mišićnim kontrakcijama.

Ova svestrana tehnologija ima sjajno dejstvo na:
- akutni i hronični bol u vratu i leđima, kao i problemi sa diskus hernijom i išijalgijom
- postiže mišićnu relaksaciju i stimulaciju za bolove u zglobovima, kao degenerativna oboljenja zglobova, osteoporoza, reumatoidni artritis
- ubrzava proces zarastanja kostiju, mišića, tetiva, ligamenata
- kod sportskih povreda ima fantastičan učinak u bržem zarastanju svih povreda
- smanjenje spasticiteta centralnog ili perifernog tipa

Snagom od 2.5 Tesla, Super Inductive Sistem formira magnetno polje koje prodire 12cm kroz tkiva, poboljšavajući cirkulaciju u svim tkivima, a samim tim i oporavak istih.

Zbog svoje prodornosti idealan je za stanja posle preloma, a može se koristiti i preko gipsane imobilizacije da bi ubrzao zarastanje kostiju. Djeluje i na nerve tako što blokira da bolni signali putuju ka CNS (centralnom nervnom sistemu), i samim tim smanjuje bol u tretiranoj regiji.

Sadrži različite modalitete, a pojedinačnim odabirom u skladu sa stanjem pacijenta, daje najbolje rezultate.

- SPINALNA DEKOMPRESIJA je izuzetno uspješan i prirodan, bezbolan tretman kojim se tretira diskus hernija. Njena najveća prednost je činjenica da utiče na uzrok problema, tako što povećava prostor između pršljenova.

Spinalna dekompresija povlači jezgro diskusa na svoje mjesto, što oslobađa nerve pritiska. Time se smanjuje bol, prestaju vrtoglavice, trnjenje, slabost i glavobolje, što omogućava prirodni proces izliječenja.

Uspješnost ove metode u liječenju diskus hernije nije samo u činjenici da je prirodan tretman, za razliku od operacije, nego i u učinkovitosti.

Prema kliničkim studijama, spinalna dekompresija je pokazala uspješnost od čak 85%, dok hirurški zahvat daje uspješnost od 50-60%, uz mnogo duži oporavak.


Primjenjuje se kod:

- protruzija diska, prolapsa diska, diskus hernije, ekstruzija diska -degeneracije diska
- spondiloze
- Faset sindroma
- suženja intervertebralnih otvora
- kompresija i iritacija spinalnih nervnih korijenova
- paravertebralnog mišićnog spazma
- spondilolisteze
- bola nakon operacije diska
- lumbalnog i cervikalnog sindroma
- glavobolja
- vrtoglavica

- SHOCKWAVE TERAPIJA - je efikasna terapija koje se primjenjuje u fizikalnoj medicini za redukciju bola mišićno skeletnog sistema.
Zamisli talas velike energije koja ide ka bolnom mjestu, smanjuje bol i pospješuje oporavak i obnovu tkiva. Shockwave terapija je upravo to, ali ne samo to. Istraživanja su pokazala da je uspješnost ove terapije čak 85%. Koristi se kod hroničnih oboljenja i stanja gdje standardna fizikalna terapija nije dovoljna. Udarni talasi shockwave terapije mijenjaju okolinu ćelija, podstiču lučenje hormona endorfina koji blokira bol i utiču na obnovu tkiva.

Najbolje rezultate daje kod:

- petnog trna
- teniskog/golferskog lakta
- bolnog ramena
- skakačkog koljena
- trkačke potkoljenice
- bolnih stanja Ahilove tetive
- bola u predjelu kukova i karlice
- kod kalcifikacija (nakupljanja kalcijumovih soli) u tetivama i mišićimaž

- TEKAR TERAPIJA je najsavremeniji način liječenja povreda – lezija zglobova, mišića i tetiva: radio-talasi niske frekvencije, koji u nekoliko primjena podstiču prirodne procese liječenja, smanjujući bol i upalu.

Tekar terapija primjenjuje se uz pomoć dvije elektrode čije izvorište je generator radio - talasa, a upotrebljavaju se klizanjem po koži uz pomoć specijalnog gela. Radio talasi stimulišu unutrasnju tjelesnu energiju, kojom se postiže dovoljno toplote da bi se smanjila bol, smanjila upala, poboljšala cirkulacija krvi i tako povećao priliv kiseonika na povređenoj regiji. Smanjenje osjećaja bola olakšava svaki dalji rehabilitacioni postupak.

Na ćelijskom nivou Tecar terapiju karakteriše trostruko djelovanje.
Ona aktivira ćelijsku biostimulaciju, stimuliše mikrocirkulaciju i pospješuje metaboličku hiperaktivaciju ćelije.

Ovom terapijom mogu se tretirati stanja poput:

- Smrznutog ramena,
- Artroze kuka,
- Artroze koljena
- Istegnuće i iščašenje skočnog zgloba,
- Povrede kičme,
- Teniski i golferski lakat,
- Povrede nastale prenaprezanjem prepone
- Rupture mišića,
- Cervikalni i lumbalni sindrom
- Plantarni fascitis
- Tendinitis Ahilove tetive
- Akutna stanja, kao što je lumbago sa išijasom

Zakažite Vaš termin na vrijeme i oslobodite se od bola.